Galéria zoo

thumbnail

Surikata vlnkavá

Surikaty sú malé šelmičky patriace do čeľade mungovitých. Pochádzajú z južných častí Afriky, presnejšie zo suchých oblastí púští a polopúští Kalahari a Namib v Botswane, Namíbii a Juhoafrickej republike. V zoologických záhradách sú nesmierne populárne pre neustálu aktivitu a obľúbené panáčkovanie. Ide o sociálny tozn. skupinovým životom žijúci druh. Rodinné skupiny nazývané aj klany môžu dosahovať počet 20-30 zvierat. Základom skupiny je vedúci rodičovský pár tzv. alfa pár, ostatné jedince zvyčajne tvoria ich potomkovia, príbuzní a podobne. V skupine sa členovia navzájom čistia, alfa pár značkuje ostatných členov, aby potvrdil svoje vedúce postavenie. Vzájomne spolupracujú, kým niektoré ...