Korunáče sú späť

thumbnail

Od dnešného dňa je v našej zoo možné opäť vidieť najväčšie holuby sveta – korunáče vejárové (Goura victoria). Vďaka výstavbe novej voliéry v blízkosti bažantnice sa tak mohli po dvoch rokoch vrátiť do expozičných priestorov. Súčasťou voliéry je vykurovaná vnútorná časť, čo nám umožňuje tieto vtáky chovať celoročne na jednom mieste. V prípade priaznivého počasia ich tak budú návštevníci vidieť aj v zimnom období. V minulom roku sme zostavili nový chovný pár dovozom samca z holandskej Zoo Arnhem a samice zo Zoo Londýn. Tento zaujímavý vtáčí druh chováme v našej zoo už od roku 1991. V roku 1997 sme ako prví v českých a slovenských zoo odchovali mláďa, a o rok na to ďalšie dve.

Korunáče sú najväčšími holubmi sveta. Meno získali po nápadnom korunkovitom operení na hlave. Korunáč vejárový je typický veľmi pekne vyvinutou korunkou s veľkými „očkami“. Žije na severovýchode ostrove Papua Nová Guinea. Obýva vlhké nížinné a zaplavované lesy. Vytvára menšie skupinky od dvoch do desať vtákov. Potravu si hľadá na zemi, najčastejšie sú to padnuté plody, bobule, semená a niekedy mäkkýše či kôrovce. Na stromoch si vytvára kompaktné hniezda z vetiev a konárikov, niekedy aj vo výške 15 m. Znáša po jednom bielom vajci, inkubácia trvá 28 až 30 dní. O znášku sa starajú obaja rodičia. Mláďa sa vyvíja pomaly, prikrmujú ho obaja rodičia. Vo veku 28-36 dní opúšťa hniezdo a má asi tak polovičnú veľkosť rodičov. Po troch mesiacoch ich veľkostne začne dobiehať.