Agapornis nigrigenis
thumbnail
Zaradenie:
Výskyt: Afrika
Biotop: Tropické sezónne lesy
Potrava: Rastlinožravce
Počet v zoo: 26

Agapornis čiernolíci je vzácny endemický druh papagája, rozšírený len na malom území v juhozápadnej Zambii. V roku 1906 ho tam objavil pri drobnej riečke Muguzzi a následne vedecky opísal britský zoológ W. L. Sclater. Obýva prevažne mopanové lesy a niekedy i otvorenejšie oblasti stromovitých saván v povodí riek Kafue a Zambezi. Charakteristickým znakom tohto agapornisa je čierne sfarbenie na lícach, ktoré na temene hlavy prechádza do tmavohnedého odtieňa. Na krku má svetlooranžovú až ružovú škvrnu, ostatná časť tela je zelená, na krídlach tmavšia. Podobne ako niektoré ďalšie agapornisy má červený zobák a biely lysý krúžok okolo očí. Dospelé vtáky dorastajú do 13-14 cm, obe pohlavia sú rovnako sfarbené. Žije obvykle v menších skupinách.

Jeho potravu tvoria zväčša semená, občas aj iné časti rastlín a počas hniezdenia pravdepodobne i nektár a drobné bezstavovce. V období sucha, kedy vytvárajú väčšie kŕdle sa veľmi často zdržiavajú pri brehoch riek, pretože potrebujú stály prísun vody. Hniezdia v období dažďov a tesne po ich konci, v jednotlivých lokalitách väčšinou medzi januárom a májom. Samičky znášajú do stromových dutín 3-5 vajec, liahnutie mláďat začína po troch týždňoch. V súčasnosti sa jedná o najvzácnejší spomedzi deviatich známych druhov agapornisov. Prírodná populácia zrejme nepresahuje viac ako 10 tisíc jedincov. Najväčšie ohrozenie nielen pre tento druh predstavuje ťažba mopanových stromov a postupné vysychanie vodných plôch. Najviac agapornisov čiernolícich prežíva na území obrovského národného parku Kafue, v prírode bývajú pozorované skôr zriedka a vždy len v blízkosti kempov pri vodných tokoch. V chovoch sú dnes pomerne bežné. V našej zoo sme začali s ich chovom v roku 2012. Desať jedincov pochádza z odchovu ZOO Olomouc. Od júla 2013 sú v letnej voliére pri pavilóne slonov.