Deroptyus accipitrinus
thumbnail
Zaradenie:
Výskyt: Južná Amerika
Biotop: Tropické dažďové lesy, Tropické sezónne lesy
Potrava: Rastlinožravce
Počet v zoo: 4

Amazoňan golierikatý je spomedzi všetkých amazoňanov výnimočný predĺženými pierkami pred a za hlavou, ktoré sa pri rozrušení môžu napriamiť do tvaru akejsi čelenky. Aj jeho rodový vedecký názov Deroptyus znamená spojenie dvoch slov – krk a vejár. Je to druh, ktorý je svojim výskytom viazaný na veľkú oblasť Amazónie, kde žije predovšetkým v pôvodných lesoch terra firme a v oblastiach zaplavovaných lesov (várzea). Rozlišujeme dva poddruhy. Poddruh D.a.accipitrinus sa vyznačuje bielym čelom a pochádza z juhovýchodnej Kolumbie, východného Ekvádoru, severovýchodného Peru až Venezuely. Poddruh D.a.fuscifrons nie je vyzdobený bielym čelom a žije od južnej Brazílie až po severnú Bolíviu.

Amazoňan golierikatý sa živí predovšetkým palmovými plodmi, výhonkami, listami a semenami. Majú ostrý a prenikavý hlas, domorodci ich onomatopicky nazývajú „hia“, občas sa ozývajú aj príjemnejšími flautovitými zvukmi. V závislosti od oblasti výskytu, hniezdi v rôznych obdobiach,. V stromových dutinách znáša 2-3 vajcia, inkubácia trvá 28 dní. Samotné hniezdenie trvá 9 týždňov. Druh je zaradený do kategórie CITES II. Nepatrí k bezprostredne ohrozeným druhom. Prvý krát v histórií sa tento druh úspešne rozmnožil v roku 1965 v americkej ZOO Brookfield pri Chicagu. Bojnická zoo chová tento druh ako jediná v Únii českých a slovenských zoo, v roku 2005 sme odchovali prvé dve mláďatá. Tento odchov získal za rok 2005 cenné 2. miesto v súťaži Odchov roka UCSZ (Únia českých a slovenských zoo).

Iné meno: anaka golierikatá, amazoňan vejárový