Eunectes notaeus
thumbnail
Zaradenie:
Výskyt: Južná Amerika
Biotop: Tropické dažďové lesy
Potrava: Mäsožravce
Počet v zoo: 1

Naša zoologická záhrada dosiahla v rámci chovu hadov jeden významný historicky úspech. V roku 1972 sa tu podaril vôbec prvý európsky odchov mláďat anakondy paraguajskej. Bol to zároveň tretí registrovaný odchov vo svetových zoo. Celkovo bolo u nás zo všetkých pôrodov úspešne odchovaných 133 mláďat. Anakonda paraguajská je menšou príbuznou známej anakondy veľkej. Vyskytuje sa od juhozápadnej Brazílie a Bolívie až po povodie rieky Paraguay. Dospelé jedince dosahujú veľkosť do dĺžky 3-4, výnimočne 5 m. Podobne ako anakonda veľká je to výrazne semiakvatický had. Väčšinu dňa trávi v blízkosti stojatých vôd, na stromy vylieza zriedka. Jej korisť tvoria menšie cicavce, vtáky a ryby. Samica rodí obyčajne 15-25 mláďat vo veľkosti 40-60 cm.

Iné meno: anakonda žltá