Eunectes murinus
thumbnail
Zaradenie:
Výskyt: Južná Amerika
Biotop: Tropické dažďové lesy
Potrava: Mäsožravce
Počet v zoo: 1

Anakonda veľká niekedy nazývaná aj tmavá je najmohutnejším hadom na svete a zároveň druhým najdlhším. Výnimočne môže dorásť do dĺžky až 8-9 m a hmotnosti aj 200 kg. Vyskytuje sa na severe Južnej Ameriky, kde žije v tropickch dažďových pralesoch v blízkosti vodných tokov veľkých riek. Väčšinu života strávi čiastočne ponorená v plytkej vode, pričom uprednostňuje miesta s bujnou vodnou vegetáciou, kde môže nepozorovane striehnúť na korisť. Jej korisťou sú stredne veľké cicavce, korytnačky, ryby a dokonca aj kajmany. Človeku sa vyhýba, ale v ohrození môže byť veľmi nebezpečná a spôsobiť aj smrteľný úraz. V zajatí sa pre svoju veľkosť a agresivitu nechová často. Dožíva sa veku 25 až 30 rokov. V roku 2010 sa pracovníkom vivária podarilo odchovať 15 mláďat tohto druhu, v predchádzajúcich rokoch 12 mláďat (r. 2007) a 9 mláďat (r. 2005).