Ara ararauna
thumbnail
Zaradenie:
Výskyt: Južná Amerika
Biotop: Tropické dažďové lesy
Potrava: Rastlinožravce
Počet v zoo: 4

Ary sú jednými z najväčších papagájov pochádzajúcich z tropických lesnatých oblastí Strednej a Južnej Ameriky. Vyznačujú sa dlhými klinovitými chvostami a pomerne veľkou hlavou s nápadne veľkým prehnutým zobákom. Predpokladá sa, že páry týchto papagájov sú trvalé po celý život, pričom aj vo veľkých zhromaždených kŕdľoch sa vždy držia pokope. Dnes poznáme celkovo 17 druhov zaradených do troch rodov. Ara modrožltá patrí k najznámejším a najväčším druhom papagájov. Obýva rôzne typy tropických lesov v Strednej a Južnej Amerike; od východnej Panamy po severovýchodnú Bolíviu a Paraguaj. Dorastá do dĺžky 85 cm. Zdržuje sa vo vysokých palmových porastoch pri vodných tokoch. Žije viac v pároch, niekedy aj vo väčších kŕdľoch.

Potravu ary tvoria plody, tvrdé orechy a semená. Do hniezda v dutine stromu znáša samica 1-3 vajcia, ktoré inkubuje 24-26 dní. Mláďatá sú úplne operené v šiestom mesiaci a pohlavne dospievajú po 4 rokoch. V juhoamerických pralesoch bola ara modrožltá kedysi široko rozšíreným druhom, ale ilegálny odchyt a obchod za účelom chovateľstva jej početné stavy v poslednom období veľmi zredukoval. Prvé papagáje tohto druhu boli v našej zoo už začiatkom 60. rokov 20. storočia. Prvý úspešný odchov troch mláďat sme zaznamenali v roku 2001, dodnes bolo dchovaných 21 mláďat (2012).

Iné meno: ara ararauna, ara modro-žltá