Lophura edwardsi
thumbnail
Zaradenie:
Výskyt: Ázia
Biotop: Tropické sezónne lesy
Potrava: Rastlinožravce
Počet v zoo: 4

Bažant Edwardsov patrí medzi najvzácnejšie bažanty, v prírode je pravdepodobne už vyhubený. Obýval tropické horské lesy do výšky 600-900 m endemicky len v centrálnom a južnom Vietname. Od roku 2000 boli pozorované iba 2 jedince, od roku 2010 nenašli pátracie tímy žiadne vtáky. Pomenovaný bol po francúzskom zoológovi a paleontológovi Alphonovi Milnovi Edwardsovi, ktorý bol riaditeľom prírodovedného múzea v Paríži. Je jedným zo skupiny tzv. modrosfarbených bažantov. V dospelosti dorastá do dĺžky 58-65 cm. Samec je celý tmavomodrý, na krídlach so zeleným leskom. Na hlave má malý biely chocholček. Samica je nenápadne tmavohnedá. Žije monogamne a živí sa predovšetkým bobuľami a semenami rastlín. V období hniezdenia samica znáša 4-7 vajec, ktorých inkubácia trvá 21-22 dní.

Bažant Edwardsov je v európskych zoo zaradený do záchranného programu EEP, ktorý koordinuje Zoo Praha. Celkovo sa vo svetových zoo podľa databázy ZIMS chová viac ako 200 bažantov Edwardsových, z toho 160 v Európe. Naša zoo sa zapojila do chovu tohto bažanta v roku 1997. Prvý (umelý) odchov jednej samice sa podaril v roku 1999. Prvý prirodzený odchov troch mláďat sa vydaril v roku 2013, nasledoval ďalší v roku 2014 tiež s troma mladými a pokračuje dvoma v roku 2015. Prirodzené odchovy tj. pod matkou sa nedosahujú ľahko. Nakoľko tento druh vyhlásili v roku 2012 za vyhynutý, je tento chovateľský úspech o to cennejší. V máji 2015 sa jedna z našich odchovaných samíc dostala do zásielky štyroch vtákov tohto druhu pre projekt návratu do ich pôvodnej domoviny – Vietnamu. Viac informácií nájdete v sekcii Články.