Ciconia ciconia
thumbnail
Zaradenie:
Výskyt: Afrika, Ázia, Európa
Biotop: Sladké vody, Stepi
Potrava: Všežravce
Počet v zoo: 8

Bocian biely je vôbec najznámejší z 19 druhov čeľade bocianovité (Ciconiidae). Zo všetkých druhov má najväčší areál rozšírenia. Vyskytuje sa vo veľkej časti strednej a východnej Európy, severnej Afrike, Malej Ázii, Rusku a v Číne. Na zimu sa sťahuje do východnej a južnej Afriky. Najviac mu vyhovujú vlhké oblasti – močaristé lúky, lesy a polia v okolí vodných tokov, kde sa živí drobnými stavovcami (najmä žabami a jaštericami) a hmyzom. U nás je chránený a veľmi obľúbený. Prilieta začiatkom apríla, kedy sa začína obdobie hniezdenia. Rodičovský pár obyčajne vychováva 3-5 mláďat. Bociany sa pomerne dobre prispôsobili životu v blízkosti človeka a často hniezdia na komínoch či stĺpoch v mestách.

Mnohí Európania považujú bociana za symbol šťastia a plodnosti, čo je veľmi dôležité z pohľadu jeho ochrany. Aj napriek pomerne dobrej ochrane však majú početné stavy bocianov bielych na niektorých miestach výrazne klesajúcu tendenciu. V našej zoo chováme hendikepované jedince, ktoré nám dovážajú ľudia z okolitých oblastí. Niektoré sa po rehabilitácií úspešne podarí navrátiť do prírody. V areáli zoo sa nachádzajú aj dve hniezda, ktoré každoročne využívajú voľne žijúce bociany.