Hystrix indica
thumbnail
Zaradenie:
Výskyt: Ázia
Biotop: Savany, stepi, Tropické sezónne lesy
Potrava: Rastlinožravce, Všežravce
Počet v zoo: 2

Tento dikobraz je známy aj pod starším názvom dikobraz indický. Je široko rozšírený v lesnatých oblastiach, púštiach a plantážach juhozápadnej Ázie do nadmorskej výšky 3000 m, pričom má najsevernejší výskyt zo všetkých druhov dikobrazov. Dorastá do veľkosti 70-90 cm a hmotnosti 11-18 kg. Žije väčšinou jednotlivo, v období rozmnožovania v pároch. Cez deň spí zalezený v podzemných norách alebo v skalných puklinách. Nory dikobraza môžu byť až 18 m dlhé.

Jeho aktivita vyvrcholuje za súmraku a v noci, kedy si hľadá potravu. Tú tvoria korienky, plody a výhonky rastlín. V období medzi marcom a decembrom rodí samica 1-2 mláďatá, ktoré sú pri narodení úplne vyvinuté a majú otvorené oči. V prírode nie je ohrozený, v zajatí sa môže dožiť až 20 rokov. Pri ohrození sa bráni ostrými ostňami na chvoste. V našej zoo sa v minulosti už viackrát podaril odchov mláďat.