Medzinárodný deň medveďov
Home » Medzinárodný deň medveďov

 

 

Pozorne čítaj nasledujúce riadky a následne otestuj svoje vedomosti v kvíze!

Pri príležitosti Svetového dňa medveďov sme si pre Vás pripravili kvíz a prvú bezchybnú odpoveď odmeníme peknou cenou. Kým sa pustíte do riešenia otázok, pozorne si prečítajte informácie, ktoré Vám v nasledujúcich riadkoch prinášame.

Medvede na našej planéte

Na Zemi žije celkom osem druhov medveďa. Medveď hnedý, Medveď biely, Medveď ušatý, Medveď okuliarnatý, Panda veľká, Medveď čierny, Medveď pyskatý, Medveď malajský

Medveď hnedý

Medveď hnedý je najrozšírenejším druhom, ktorý môžeme stretnúť v našich horách. Bezkonkurenčne najväčším poddruhom medveďa hnedého je Kodiak. Vyskytuje na ostrovoch súostrovia Kodiak, na juhozápade Aljašky. Dospelý samec kodiaka dosahuje výšku 1,5 metra, keď stojí na všetkých štyroch končatinách. Keď stojí vystretý na zadných nohách, môže dosiahnuť výšku až 3 metre. Podľa záznamov žil najväčší medveď Kodiak v zoologickej záhrade Cheyenne Mountain a jeho hmotnosť tesne pred smrťou dosiahla neuveriteľných 850 kg. Uhynul v decembri roku 1995. Do úctyhodných rozmerov narastie i medveď Grizly, žijúci prevažne v severnej Amerike. Môže dosahovať výšku dvoch metrov. Jeho zdrojom obživy sú prevažne lesné plody a rastliny.

Medveď biely

Domovom medveďa bieleho je Arktída, pobrežie severného ľadového oceánu. Na rozdiel od ostatných druhov je jeho stravou živočíšna potrava, ako napríklad tulene, mrože, vtáky a ryby. Medveď biely patrí k najväčším medveďom planéty. Samec dosahuje váhu od 350 do 650 kilogramov a výšku až do 2,7 metra. Je výborne prispôsobený chladnému a mrazivému počasiu. Vďačí za to dostatku podkožného tuku a dlhej dutej srsti. Tá vytvára dokonalú izoláciu pred mrazom a zachytáva teplo zo slnečných lúčov. Ide o chránený druh medveďa.

Medveď ušatý

Je obyvateľom Ázie, jeho najrozsiahlejším domovom je najvyššie pohorie sveta, Himaláje. Pohybuje sa až do výšky 4000 metrov. Ide o medveďa menšieho vzrastu, dĺžka jeho tela je v rozmedzí od 120 do 180 centimetrov. Má čiernu srsť so žlto-bielym golierom na hrudi. Svoje pomenovanie si vyslúžil vďaka svojim nápadite veľkým ušiam.

Panda veľká

Jej domovom je juhovýchodná Čína. Panda sa označuje za „medvedieho vegetariána,“ keďže zdrojom jej obživy sú výlučne bambusové výhonky a listy. Denne spotrebuje až 14 kilogramov tejto potravy a preto trávi pri kŕmení až dvanásť hodín denne. Ide o najobľúbenejšieho medveďa v ľudskej populácií. Napriek tomu, že Panda je úplne chránená, je ohrozovaná pytliactvom. Odhaduje sa, že vo voľnej prírode žije približne iba 700 jedincov. V zajatí sa pandy ťažko pária.

Medveď čierny

Medveď čierny, inak nazývaný „Baribal,“ žije v Mexiku a severnej Amerike na územiach, kde bol vyhubený medveď Grizly. Veľkosťou je podobný medveďovi hnedému, žijúcemu i na Slovensku. Odlišuje sa ale farbou a dĺžkou srsti, ktorá je kratšia. Je vynikajúcim lezcom po stromoch.

Medveď pyskatý

Je obyvateľom územia Prednej Indie a Srí Lanky. Má predĺženú tvárovú časť lebky a prečnievajúci spodný pysk. Ten mu spolu s dlhými pazúrmi a jazykom umožňujú hľadať termity a hmyz. V minulosti sa využívali v zábavnom priemysle, ako tancujúce medvede.

Medveď malajský

Vyskytuje sa v juhovýchodnej Ázii, na Malajskom polostrove, v južnej Číne a na ostrovoch Sumatra a Kalimantan. Ide o najmenší druh medveďa vôbec, váži iba 65 kilogramov. Má tiež najkratšiu srsť spomedzi všetkých medveďov. Je výborným lezcom po stromoch a potravu v podobe hmyzu loví úzkym dlhým jazykom. Žiaľ vďaka svojej žlči, z ktorej sa vyrába prírodný lieh, je vyhľadávaný pytliakmi. V luxusných reštauráciách dokonca podávajú jeho labky na tanieri ako veľkú špecialitu. Ohrozuje ho i vyrubovanie dažďových pralesov.

 

 

Kvíz:

  1. Aký druh medveďa žije na Slovensku?
  2. Kodjak
  3. Grizli
  4. Medveď hnedý

 

  1. Ktorý z druhov medveďa je najväčším na svete?
  2. Medveď hnedý
  3. Kodjak
  4. Grizli

 

  1. Ako sa dá znížiť riziko stretu s medveďom na minimum?
  2. Rozprávaním sa
  3. Krikom
  4. Pískaním

 

  1. Koľko druhov medveďa na planéte Zem poznáme?
  2. 15
  3. 12
  4. 8

 

 

  1. Aký je zdroj obživy Medveďa hnedého?
  2. The fish
  3. Iná zver
  4. Lesné plody a rastliny

 

  1. Čo znamená, ak sa medveď stavia na zadné nohy?
  2. Pripravuje sa na útok
  3. Hľadá potravu
  4. Vetrí a rozhliada sa po okolí

 

  1. Prečo sa medvede počas zimy ukladajú na spánok?
  2. Sú unavené
  3. Nemajú dostatok potravy v prírode
  4. Vyhýbajú sa mrazom

 

  1. Ako treba zareagovať pri útoku medveďa na človeka?
  2. Ľahnúť si na zem a zostať nehybne ležať
  3. Čo najrýchlejšie utekať
  4. Hlasno kričať a zaháňať sa rukami

 

  1. Aký zdroj obživy je typický pre Pandu?
  2. Bambusové výhonky a listy
  3. Vodné živočíchy a cicavce
  4. Lesné plody a rastliny

 

  1. Ktorý z druhov medveďa je najmenším na svete?
  2. Medveď hnedý
  3. Medveď pyskatý
  4. Medveď malajský