Snoty sa presunul do stredu Afriky, no jeho púť sa ešte nekončí
Home » Snoty sa presunul do stredu Afriky, no jeho púť sa ešte nekončí

 

Snoty sa presunul do stredu Afriky, no jeho púť sa ešte nekončí

 

Len nedávno sme Vám priniesli informáciu o počínaní si vypusteného bociana menom Snoty do voľnej prírody. Krásny bocian, ktorý absolvoval rehabilitáciu v Národnej zoologickej záhrade Bojnice bol vypustený na oblohu v máji aktuálneho kalendárneho roka. Prostredníctvom telemetrického zariadenia sledujeme jeho pohyb a Snoty si to namieril až do ďalekej Afriky. V druhej polovici septembra sme práve za pomoci telemetrie zaznamenali údaje o tom, že „bojnický“ bocian si za zimovisko vybral túto oblasť. Jeho poslednou polohou bol sever kontinentu, no v týchto dňoch sme zaznamenali jeho posun do Čadu v strednej Afrike.

„Nebýva bežným javom, že sa rehabilitované bociany dostanú až takto ďaleko. Už po vzlietnutí v domovskej krajine, ktorou je v tomto prípade Slovensko sa musia vysporiadať z množstvom nástrah a prekážok. Tie sú z pohľadu bocianov život ohrozujúce. Častokrát končia svoju púť na elektrických stožiaroch, cestách a v mnohých krajinách sú vyhľadávaným zdrojom potravy. Preto nás teší, že Snoty dáva o sebe vedieť až zo strednej Afriky, kde by sa mal na zimné obdobie udomácniť. Momentálne dosiahol jedno z typických zimovísk v Čade, či však zostane na tomto mieste po celý čas nevieme, pretože všetko totiž závisí od aktuálnej situácie na danom mieste a hlavne od potravnej dostupnosti. V prípade nedostatku sa potom dá predpokladať, že si to  namieri viac na juh Afriky“ skonštatoval hlavný zoológ bojnickej zoo Ing. Branislav Tám.

V Afrike by mal následne zotrvať až do jarnej migrácie, počas ktorej sa bociany biele spätne vracajú na východ a sever zemegule, do európskych hniezdísk. Ich presun sa odhaduje na obdobie od začiatku marca do konca mája, no všetko je podmienené v prvom rade počasím. Bocian biely je najznámejším a najpopulárnejším sťahovavým vtákom a jeho pohyb je permanentne monitorovaný. Zaujímavosťou je, že na Slovensku hniezdilo v roku 2013 viac ako 1200 párov bocianov. Na hniezdach vyrástlo a na svoju prvú púť vyštartovalo viac ako 2400 mláďat. Národná zoologická záhrada vypustila z rehabilitačnej stanice doposiaľ šesť bocianov, no iba v prípade spomínaného Snotyho zaznamenala takýto úspech.

Nášmu Snotymu budeme aj naďalej držať palce. S napätím budeme očakávať jeho ďalšie kroky a veríme, že telemetria nám prinesie ďalšie potešujúce zistenia. O počínaní si tohto bociana Vás budeme priebežne informovať.