Grus vipio
thumbnail

Žeriavy sú uctievané a impozantné vtáky, ktoré žijú v počte 15 druhov na všetkých kontinentoch ( s výnimkou Južnej Ameriky a Antarktídy). Väčšina z nich je v dnešnej dobe ohrozená vyhubením. Ozývajú sa výrazným hlasitým volaním. Žeriav bielokrký hniezdi v mokradiach a močaristých územiach stepí a lesostepí juhovýchodného Ruska, severovýchodného Mongolska a v severovýchodnej Číne. Zimuje v močariskách údolia rieky Jang-c’-ťiang v Číne, na japonskom ostrove Kjúšú a malá časť populácie aj v demilitarizovanej zóne na Kórejskom polostrove.

Dosahuje výšku 125 cm a váži 4,7 – 6,5 kg. Populácie tohto vzácneho druhu ohrozuje najmä ničenie životného prostredia. V období rozmnožovania predvádzajú nádherné svadobné tance. V znáške na hniezde z rastlinného materiálu bývajú zvyčajne 2 vajcia, po 28-32 dňoch zahrievania sa liahnu mláďatá, operené sú po 70-75 dňoch. Živí sa hlavne korienkami a semenami rastlín, výhonkami, hmyzom a inými bezstavovcami. Žije v pároch a vytvára veľké kŕdle. Celú populáciu tvorí len okolo 5000 jedincov. V zoologických záhradách sa rozmnožuje vzácne. Záchranný program EEP vedie nemecká ZOO Lipsko. V roku 2010 žilo v zoologických záhradách Európy 160 jedincov. U nás sa chová tento druh od roku 1994.