Dromaius novaehollandiae
thumbnail

Emu je veľký nelietavý vták s hmotnosťou do 30-55 kg. Po pštrosovi je druhým najväčším bežcom. V Austrálii, kde je erbovým vtákom, početne obýva suché krovinaté stepi, okraje hustých lesov, eukalyptové háje a pobrežné oblasti. Väčšinou žije v pároch alebo spoločensky v malých skupinách. Zbiera predovšetkým plody a semená, ďalej sa živí aj kvetmi a drobnými bezstavovcami. Počas hniezdenia znáša samica do hniezda 5-15 tmavozelených vajec, každé o hmotnosti okolo 600g.

Samec zahrieva znášku 54-57 dní a následne vychováva mláďatá do veku 8 týždňov. V tomto období je veľmi agresívny. Mláďatá sú do dvoch rokov pásikavé.Početnosť emu v prírode je v súčasnosti odhadovaná na okolo 500 tisíc exemplárov. Naša zoo dosahovala hlavne v šesťdesiatych až osemdesiatych rokoch 20. storočia vynikajúce výsledky v odchove emu hnedých. Počtom odchovaných mláďat patríme medzi najúspešnejších chovateľov tohto druhu v Európe. Dodnes (r. 2011) tu bolo odchovaných celkom 244 mláďat