Terathopius ecaudatus
thumbnail

Hadiar krátkochvostý je najznámejším druhom hadiara. Latinský druhov názov ecaudatus znamená „bez chvosta“. Chvost ma iba veľmi krátky. Je pravým vzdušným akrobatom. Pri svadobných hrách predvádza pri lete odvážne premety a saltá. Dĺžka tela je 60 cm, rozpätie nápadných dlhých a úzkych krídel dosahuje 187 cm a hmotnosť býva od 1,8 až po 2,9 kg. Jeho nápadné a pestré operenie, červená tvár a nohy, hnedý chrbát, čierne telo, je pre neho typické. Vyskytuje sa v otvorených krovinatých alebo stromovitých savanách po celej subsaharskej Afrike, od Senegalu po Sudán, odtiaľ až do Namíbie a Južnej Afriky. Samice sú väčšie ako samce.

Živí sa drobnými zemnými cicavcami, vtákmi, hadmi a nepohrdne ani zdochlinami. Loví charakteristickým nízkym letom vo výške najviac 50 m nad zemou. Keďže má krátky chvost, rovnováhu udržiava „balansovaním“, od čoho dostal anglické meno bateleur („Ten, čo balansuje“). Žije v pároch po celý život. Samica znáša jediné vajce, inkubácia trvá 52-60 dní. Dospieva vo veku 7 rokov, dožíva sa 25 rokov. V ZOO sa s ním nestretávame často. Odchov mláďat v podmienkach zoo sa po prvýkrát podaril v roku 1976 (St. Louis Zoo), v európskych zoo ho prvýkrát odchovali vo Frankfurte (r. 1983). V súčasnosti jediný náš hadiar krátkochvostý (samec) tu žije od roku 1993.