Anseranas semipalmata
thumbnail

Husiarka strakatá je výnimočným zástupcom svojej čeľade. Vyskytuje sa na severe Austrálie a na juhu Novej Guinei. Dospelé vtáky dosahujú dĺžku 75 – 90 cm, rozpätie krídel 125 – 180 cm a hmotnosť do 3 kg. Sú nápadne bielo-čierno sfarbené. Na rozdiel od iných druhov husí nemá prsty spojené plávacou blanou a zo všetkých druhov je teda najlepšie prispôsobená životu mimo vody. Obýva močiare, bažiny a zaplavované územia. Je čiastočne sťahovavá.

Potrava sa skladá z vodných rastlín, trávy a rôznych semien. Hniezdi v kolóniách a ako jediný zástupca z radu husotvarých (Anseriformes) žije polygamne a kŕmi svoje mláďatá. Počas hniezdnej sezóny niekedy vytvára reprodukčné skupiny, tvorené z jedného samca a dvoch samíc. Hniezdo umiestnené 0,5 m nad hladinou vody má priemer asi 1,5 m. Znášku jednej samice tvorí 5-11, obyčajne 8 vajec, ktorých inkubácia trvá 23 – 25 dní. Samičky obyčajne znášajú do jedného hniezda (spoločná znáška môže mať výnimočne až 20 vajec). Mláďatá vedia lietať po 11 týždňoch od vyliahnutia. Samice pohlavne dospievajú v dvoch, samce v troch až štyroch rokoch. Naša zoo chová tento druh ako jediná na Slovensku od roku 1997.

Iné meno: husiarka stračia