Cervus albirostris
thumbnail

Jeleň bieloústy pochádza z vysokých polôh východného Tibetu v Číne. Je to špecializovaný druh jeleňa, ktorý obýva náhorné plošiny, okraje lesov a horské lúky. V roku 1883 ho objavil ruský bádateľ Nikolaj Przewalskij v pohorí Nan-Shan, v provincii Qinghai v Číne. Niekedy sa nazýva aj jeleň Thoroldov, občas sa uvádza aj pod latinským menom Przewalskium albirostre. Zo všetkých tibetských druhov jeleňovitých žije najvyššie, vo výškach od 3500 do 5100 m. Jeho domovom sú čínske provincie Tibet, Qinghai, Gansu a Sichuan, sčasti i Yunnan. Súčasná populácia druhu je značne rozdrobená. Ako naznačuje meno, má typické bielo sfarbené ústa, podbriadok a vnútornú stranu končistých uší. Základný odtieň sfarbenia tela je sivo-hnedý, hlava je tmavšia, srsť je výrazne hrubá a adaptovaná na extrémny chlad (vzduchové dutinky), zrkadlo (svetlú škvrnu na zadku) má žltohnedé.

Je to pomerne veľký jeleň, parožie samcov býva mohutné, v plnej veľkosti sa vyvíja u samcov s vekom od 4 rokov. V kohútiku dosahuje výšku 115 až 140 cm, váži od 180 do 230 kg, samce sú väčšie. Parožie je osobitné vzdialenosťou medzi prvou a druhou vetvou. Pohlavne dospievajú vo veku 1,5 až 2,5 roka, gravidita trvá 220-250 dní. Dožíva sa 12-14 rokov, v zoo viac, až 21 rokov. V prírode tvorí stáda od 8 do 90 ks, v minulosti boli stáda i väčšie (sú záznamy o pozorovaniach stád o stovkách jedincov). Jeleň bieloústy sezónne migruje za potravou a sezónne sa mu trocha mení i sfarbenie srsti. Odhad početnosti tohoto vysokohorského jeleňa v prírode je podľa čínskych zoológov okolo 15800 jedincov. Medzinárodné ochranárske organizácie ho považujú za zraniteľný druh. Na rozdiel od jaka sa dokáže výborne adaptovať na život v nižších polohách (napr.v zoo).