Equus ferus przewalskii
thumbnail

Kôň Przewalského (Equus ferus przewalskii) je jediným prežívajúcim zástupcom koňa divého (Equus ferus). Svetová organizácia pre ochranu prírody mu priradila označenie „Vyhynutý v prírode“. V historických dobách žili rasy divého koňa po celej Eurázii. V lesoch strednej a východnej Európy žil tarpan lesný (Equus ferus silvaticus), v stepiach zas tarpan stepný (Equus ferus gmelini).

Kôň Przewalského, domorodým názvom takhi, sa vyskytoval v centrálnej Ázii, predovšetkým v Džungarskej stepi v Mongolsku. Kým tarpany vyhynuli ešte v 19. storočí, mongolský divý kôň, ako sa niekedy koňovi Przewalskému hovorí, niekedy v 60. rokoch 20. storočia. Posledný jedinec bol v prírode videný v roku 1968. Druh prežil len vďaka chovu v zoologických záhradách.