Goura victoria
thumbnail

Korunáče sú najväčšími holubmi sveta. Meno získali po nápadnom korunkovitom operení na hlave. Korunáč vejárový je typický veľmi pekne vyvinutou korunkou s veľkými „očkami“. Žije na severovýchode ostrove Papua Nová Guinea. Obýva vlhké nížinné a zaplavované lesy. Vytvára menšie skupinky od dvoch do desať vtákov. Potravu si hľadá na zemi, najčastejšie sú to padnuté plody, bobule, semená a niekedy mäkkýše či kôrovce. Na stromoch si vytvára kompaktné hniezda z vetiev a konárikov, niekedy aj vo výške 15 m. Znáša po jednom bielom vajci, inkubácia trvá 28 až 30 dní. O znášku sa starajú obaja rodičia. Mláďa sa vyvíja pomaly, prikrmujú ho obaja rodičia. Vo veku 28-36 dní opúšťa hniezdo a má asi tak polovičnú veľkosť rodičov. Po troch mesiacoch ich veľkostne začne dobiehať.

Na mnohých miestach boli korunáče úplne vykynožené, stovky jedincov prešlo rukami ázijských obchodníkov. Ohrozuje ich intenzívny lov a záujmy obchodníkov. Ochrana prírody na Papue Novej Guiney je zatiaľ iba v zárodkoch, chránené sú iba 2% plochy ostrova. Korunáče sú zaradené do druhej kategórie medzinárodného dohovoru CITES. Európska populácia všetkých troch druhov je monitorovaná v plemennej knihe ESB. V zoologických záhradách patria korunáče k vyhľadávaným chovancom. Keďže sú to mierumilovné vtáky, častokrát sa chovajú v spoločnosti iných druhov vtákov. Svetový prvodchov korunáča vejárového sa podaril už v roku 1849 v londýnskej zoo. ZOO Bojnice chová všetky tri druhy korunáčov od roku 1991. V roku 1997 sme ako prví v českých a slovenských zoo odchovali mláďa korunáča vejárového a o rok na to dve ďalšie mláďatá.