Cyclura nubila
thumbnail

Leguán kubánsky (Cyclura nubila) je najväčší druh leguána na svete. V chovoch v zoologických záhradách patrí medzi vzácnych a veľmi atraktívnych chovancov. Jeho príťažlivosť spočíva predovšetkým v jeho veľkosti (do 185 cm dĺžky tela u samcov), v nápadnej pohlavnej dvojtvárnosti, zvláštnych vegetariánskych stravovacích návykoch, pozoruhodne bohatom teritoriálnom a sociálnom správaní, rovnako aj pre rozsiahlu vnútrodruhovú komunikáciu. Tento druh je zaradený do kategórie CITES I, čo znamená, že import jedincov z prírody je prakticky vylúčený. Je skvelou ukážkou evolučných procesov a v dnešnej dobe patrí k ohrozeným a ustupujúcim zástupcom unikátnej ostrovnej fauny Karibiku. Zemné leguány rodu Cyclura sa dostali na ostrovy v Karibskom mori z oblasti Strednej Ameriky, pravdepodobne vznikli zo stredoamerického rodu Ctenosaura. Napokon mladé jedince leguána kubánskeho sa na tento druh nápadne ponášajú.

Na Kube predstavuje tento jašter najväčšieho pôvodného pozemného stavovca. Obýva predovšetkým suché a skalnaté biotopy pobrežných častí ostrova, najpočetnejšie populácie nájdeme v oblastiach Guantanamo, Santiago de Cuba, Holguín, Zapata a v národnom parku Desembarco del Granma. Leguány kubánske sú miestnou atrakciou na pláži Varadero a asi 3000 jedincov žije aj na vojenskej základni Guantanamo. Okrem Kuby žije aj na štyroch tisícoch drobných pobrežných ostrovčekoch v jej blízkosti. Iné karibské druhy zemných leguánov majú menšie areály výskytu a sú ohrozenejšie. Napr. leguán jamajský (Cyclura collei) bol už považovaný za vyhynutého, našťastie v roku 1990 objavili asi 100 prežívajúcich exemplárov. Niektoré poddruhy leguána kubánskeho, napr. z Kajmanských ostrovov (C. nubila lewisi, C. nubila caymanensis) prežívajú len v stovkách jedincov. Na ostrove slobody, na Kube, je ich areál našťastie väčší a hoci je ich počet klesajúci, ešte nie je dôvodom na obavy o ich prežitie. Odhaduje sa, že tu žije cca. 40 000 kusov a na niektorých lokalitách majú obdivuhodnú hustotu výskytu až 25 jedincov na hektár. Pár zvierat v našej zoo pochádza z odchovu v ZOO Praha (2005), kde sa pre tento druh vedie svetová plemenná kniha. Dosiaľ sa nám odchov podaril dvakrát.