Ursus arctos arctos
thumbnail

Medvede sú známe a veľmi populárne šelmy. Dnes patrí do čeľade medveďovitých 8 druhov (vrátane pandy veľkej). Medveď hnedý európsky (Ursus arctos arctos) je najväčšou šelmou nášho kontinentu. Jeho dĺžka tela dosahuje až 2,5 m a hmotnosť od 120 do 250 kg. V západnej Európe (s výnimkou Španielska) bol už vyhubený, početný je v Karpatoch, ďalej na východe, na juhu a severe Európy.

Potravu medveďov tvoria bukvice, lesné plody, korienky, tráva, hmyz, myši, žaby, ryby, med včiel, zdochliny a pod. Farba srsti jednotlivých exemplárov môže byť rôzneho tónu hnedej. Do našej zoo sa medvede hnedé európske dostávajú obyčajne ako zatúlané mláďatá z okolitých i vzdialenejších pohorí. Medvieďatá dospievajú v 5.- 6. roku života. Dospelé sa pária v júli a samica v nasledujúcu zimu vrhá 2-3 veľmi malé mláďatá, o ktoré sa sama stará dva roky. Najvyšší zaznamenaný vek je 47 rokov.