Lophophorus impejanus
thumbnail

Monal lesklý býva často považovaný za najkrajšie sfarbeného bažanta na svete. Spolu s ďalšími dvoma veľmi podobne sfarbenými druhmi svojho rodu vytvára samostatnú podčeľaď Lophophorinae. V Nepále je národným vtákom, čo do budúcnosti zabezpečuje jeho prežitie v prírode. Aj keď nepatrí k posvätným vtákom, miestní obyvatelia ho pre krásu uctievajú a ochraňujú, a predovšetkým ho už nelovia ako v dávnej minulosti. Tento horský bažant sa vyskytuje v himalájskom pohorí od východného Afganistanu a severozápadného Pakistanu po Bhután, Nepál, severovýchodnú Indiu a južný Tibet. Samce sa vyznačujú prekrásnym kovovo lesklým sfarbením rôznych farieb (najviac modrej) a na temene hlavy majú zelený chochlík z predĺžených pier.

Samice sú prevažne hnedo sfarbené s čiernymi a červenohnedými pásikmi, iba krk a hrdlo majú biele. Dĺžka tela je 63- 72 cm a hmotnosť 1,8 – 2,4 kg. Obýva strmé trávnaté svahy a horské lúky v nadmorských výškach 2100-4500 m, výnimočne však vystupuje až nad 5000 m. V zime sa sťahuje do nižších polôh, kde vyhľadáva bambusové, rododendrónové, brezové alebo dubové lesné porasty. Je všežravý – živí sa rozličnými semenami, bobuľami, plodmi, cibuľkami a korienkami rastlín, hmyzom a červami. Potravu získava rozrývaním pôdy svojim silným zobákom. Najčastejšie žije v skupinkách 3-5 vtákov alebo niekedy aj v pároch. Hniezdi v hustých zemných porastoch v mesiacoch apríl až jún. Samica znáša obyčajne 3-5 smotanovo bielych vajec s červenkavo hnedými škvrnami, ktoré sa liahnu po 27-28 dní. Po šiestich mesiacoch sú mláďatá úplne samostatné, pohlavne dospievajú v 2. roku. Okrem hniezdnej sezóny vytvárajú samce a samice s mláďatami vlastné skupiny, niekedy s počtom aj 20-30 jedincov. V zoologických záhradách sú tieto bažanty často chované a veľmi obľúbené, pri vhodných podmienkach sa úspešne rozmnožujú. Naša zoo chová tento druh s prestávkami od roku 1976, prvý odchov bol v roku 1992.