Nasua rufa solitaria
thumbnail

Nosále sú menšie medvedíkovité šelmy, pôvodom zo Strednej a Južnej Ameriky. Najznámejším z nich je nosáľ červený (Nasua nasua), ktorý sa vyskytuje takmer v celej Južnej Amerike, východne od Kolumbie a Venezuely, odtiaľ na juh po severnú Argentínu a Uruguay. Tento malý, štíhly a dlhochvostý medvedík sa vyznačuje nápadne predĺženým nosom. Jeho srsť má najčastejšie hrdzavočervené, hrdzavohnedé alebo žltohnedé sfarbenie. Dospelý nosáľ váži 3-7 kg. Obýva rôzne typy tropických lesov a otvorenú krajinu. Žije samotársky alebo v skupinách s počtom 20-30, výnimočne však až viac ako 50 jedincov. Má neobyčajne vyvinutý čuch a hmat. Pri hľadaní potravy využíva svoj obratný nos.

Nosáľ je všežravec, ale viac uprednostňuje živočíšnu potravu. Živí sa hubami, rôznymi ovocnými plodmi, hlodavcami, vtákmi a drobnými bezstavovcami. Hniezdo do ktorého samica rodí mláďatá je postavené na ťažko prístupných miestach v korunách stromov. Vo vrhu býva 2-7 mláďat, ktoré sa rodia po 74-77 dňoch gravidity. Dožíva sa 12 až 18 rokov. Nosáľ červený nie je ohrozeným druhom a na niektorých turistami navštevovaných miestach je dokonca premnožený z dôvodu prikrmovania. V niektorých oblastiach ho indiáni lovia pre mäso, ale tiež na chov v zajatí. Nosáľ bieloústy (Nasua narica) obýva štáty Strednej Ameriky až po USA. V zoo sú nosále veľmi obľúbené pre svoju krotkú povahu a neustálu aktivitu. V roku 2010 sme zo Zoo Cottbus v Nemecku doviezli tri jedince známeho pôvodu, presnejšie poddruhu solitaria. Nosále so známym pôvodom sú v zoo zriedkavé.