Haliaeetus pelagicus
thumbnail

Orliak bielokrídly patrí k najväčším druhom orlov sveta. Žije vo východnej Ázii, v oblasti pobrežia Ochotského a Beringovho mora. Najväčšia populácia sa vyskytuje na polostrove Kamčatka, menšie počty žijú na Sachaline, Kurilských ostrovoch a v Japonsku na Hokkaido a Honšú. Dĺžku tela dosahuje 85-94 cm, hmotnosť 6-9 kg a rozpätie krídel do 2,5 m. Je sfarbený prevažne tmavohnedo až čierno, na báze krídel, stehnách a chvoste bielo. Zobák má silný, výrazne zahnutý a žltého sfarbenia. Hlavnou zložkou jeho potravy sú lososovité ryby, ďalej aj cicavce, vtáky a zdochliny. Hniezdenie začína vo februári. Veľké hniezdo si stavia na stromoch v riečnych údoliach alebo na skalnatých útesoch. Samica znáša 1-3 vajcia, ktoré sa liahnu o 38-43 dní.

Podľa svetovej organizácie IUCN patrí orliak bielokrídly medzi zraniteľné druhy. V Japonsku prechovávajú k tomuto vtákovi ohromnú úctu a považujú ho za národný poklad. Celkový stav prírodnej populácie sa odhaduje na 5000 jedincov, pričom najviac párov hniezdi na Kamčatke. Hlavným dôsledkom ohrozenia je likvidácia pôvodných biotopov a odstrel. Európsku plemennú knihu (ESB) vedú v ZOO Moskva, kde bol dosiahnutý svetový prvodchov mláďat (r.1987). Naša zoo chová tento druh od roku 2001.

Iné meno: orliak hrubozobý, orol kamčatský