Pavo cristatus
thumbnail

Do čeľade bažantovitých vtákov (Phasianidae) zaraďujeme aj tri druhy pávov, z ktorých sa vďaka polodivému chovu v rôznych krajinách páv korunkatý stal jedným z najznámejších a najrozšírenejších vtákov. Pôvodnou domovinou tohto páva sú tropické pralesy a horské lesy v Indii a na Srí Lanke do nadmorskej výšky 2000 m. Žije v polygamných skupinkách, ktoré tvorí jeden samec a 4-5 samíc. Cez deň sa obvykle pohybuje po zemi v blízkom okolí svojho teritória, oddychuje aj nocuje na stromoch. Jeho potravu tvoria rôzne semená, bobule, plody a hmyz. Potravu si páv vyhľadáva výlučne na zemi v blízkosti hustých porastov a stromov.

Obdobie párenia vyvrchoľuje v apríli až máji, kedy samce súperia o samice. Počas toku samce rozťahujú do vejárov svoje prekrásne chvostové perá s typickými kovovo sfarbenými „okami“. Ich dĺžka môže byť až 1,5 m. Hniezdo býva umiestnené zvyčajne v hustých kríkoch. Úplnú znášku tvorí 4-8 vajec, po vyliahnutí vychováva mláďatá výlučne samica. Pávy sa chovali už oddávna ako okrasné vtáky po celom svete, známa je aj bielo či zeleno sfarbená forma. V Indii sú tieto vtáky uctievané a posvätné. Podobne ako v iných zoo aj v našej žijú pávy voľne, zaznamenali sme množstvo odchovov.

Iné meno: páv obyčajný, páv modrý