Lynx lynx carpaticus (carpathicus)
thumbnail

Rys je najväčšou mačkovitou šelmou Európy. Vyskytuje sa na niektorých izolovaných územiach v strednej a severovýchodnej Európe a v malej časti severnej Ázie. Na niektorých miestach je dnes vzácny a hrozí mu vyhubenie. Poddruh chovaný v našej zoo je známy predovšetkým z karpatských hôr. Vyznačuje sa svetložltou až červenkastožltou srsťou s výraznými tmavohnedými škvrnami a pozdĺžnym pásom na chrbte. Má pomerne malú okrúhlu hlavu so špicato zakončenými ušnicami. Dorastá do dĺžky 80-100 cm a hmotnosti do 25 kg. Jeho prirodzeným prostredím sú husté zmiešané alebo ihličnaté lesy, kde loví predovšetkým cicavce do veľkosti srnca a rôzne druhy vtákov. Žije samotársky a skryto.

Pri hľadaní potravy dokáže rys za jedinu noc prejsť desiatky kilometrov. Revír dospelého rysa môže mať až 30 km². Obdobie rozmnožovania pripadá na február až marec. Po gravidite 65-74 dní samica rodí najčastejšie dve mláďatá. Stav populácie rysa na Slovensku nie je presne známy, odhaduje sa na okolo 300 jedincov. V našej zoo sa podaril prvý odchov rysa ostrovida v strednej Európe v r. 1962. Dodnes sa podarilo odchovať 75 mláďat. Naše rysy boli využité pri reintrodukcii do lesov v susedných Čechách alebo aj vo Francúzsku. V posledných rokoch sa venujeme rehabilitácii a prípadnému navracaniu rysov do prírody.