Ianthocincla ocellata artemisiae
thumbnail

Sojkovec perličkový žije v troch poddruhoch v lesnatých oblastiach juhozápadnej Číny až po predhoria Himalájí do nadmorskej výšky 2500 m. Sojkovce majú dlhý a silný, zo strán stlačený zobák, silné nohy s ostrými pazúrikmi, krátke krídla a pomerne dlhý chvost. Perie je dlhé a mäkké, vpredu na hlave majú krátke štetinkovité perá. Sú to prevažne na zemi sa pohybujúce vtáky. Nepatria preto medzi dobrých letcov a ani príliš nemigrujú. Prevažná časť druhov sojkovcov uprednostňuje život v hustých tropických lesoch, len málo z nich žije v otvorených habitatoch.

Veľkosťou tela sú podobné napríklad drozdom. V období hniezdenia tvorí páry. Ako potrava mu slúžia predovšetkým rôzne druhy lesných plodov, semien a pomerne značnú časť aj živočíšna zložka (rôzne bezstavovce). Na znáške 4-5 vajec sedí samica v dobre ukrytom hniezde približne dva týždne. S chovom sojkovca perličkového začala naša zoo v roku 1997. Je to druh, ktorý sa často ukrýva a objaviť ho vo voliére vyžaduje dávku trpezlivosti. Prvý odchov jedného mláďaťa sme dosiahli v roku 2005. V európskych zoo sa tento druh rozmnožuje len veľmi zriedkavo. Tento odchov je prvým v rámci Únie českých a slovenských zoo (UCSZOO).

Iné meno: timáliovec okavý