Bubo scandiacus
thumbnail

Sova snežná, starším menom belaňa tundrová, pochádza z ďalekých arktických oblastí na severe Európy, Ázie a Severnej Ameriky, kde obýva pobrežné tundry a rašeliniská. Občas sa objavuje aj v strednej Európe. Spomedzi všetkých druhov sov má najsevernejší areál výskytu. Pri dĺžke tela 52-65 cm patrí k najväčším sovám. Vyznačuje sa nápadným bielym sfarbením a zlatožltými očami. Samec je na rozdiel od samice menší a takmer celý biely s nevýraznou kresbou tmavohnedých pásikov, samica má tmavšiu kresbu.

Väčšinou cez deň a za súmraku loví lumíky, zajace, králiky, a niekedy aj snehule a menšie vodné vtáky. Pri hľadaní potravy lieta nízko nad zemou. Pred začiatkom zimného obdobia sa sťahuje do južnejších oblastí. Na rozdiel od väčšiny iných druhov sov hniezdi na zemi. Hniezdo je vytvorené z malej priehlbinky v zemi. V období od mája do júla samica znáša v závislosti od množstva dostupnej potravy 3 až 11 vajec. Inkubácia trvá 32-33 dní. V chove zoologických záhrad sa môže dožiť 20-30 rokov. Sovy snežné sú chované v našej zoo už od 60. rokov 20. storočia. V 90. rokoch sa tu úspešne rozmnožovali a odchovalo sa 10 mláďat.