Galéria zoo

thumbnail

Korunáč vejárový

Korunáče sú najväčšími holubmi sveta. Meno získali po nápadnom korunkovitom operení na hlave. Korunáč vejárový je typický veľmi pekne vyvinutou korunkou s veľkými „očkami“. Žije na severovýchode ostrove Papua Nová Guinea. Obýva vlhké nížinné a zaplavované lesy. Vytvára menšie skupinky od dvoch do desať vtákov. Potravu si hľadá na zemi, najčastejšie sú to padnuté plody, bobule, semená a niekedy mäkkýše či kôrovce. Na stromoch si vytvára kompaktné hniezda z vetiev a konárikov, niekedy aj vo výške 15 m. Znáša po jednom bielom vajci, inkubácia trvá 28 až 30 dní. O znášku sa starajú obaja rodičia. Mláďa sa vyvíja pomaly, prikrmujú ho obaja rodičia. Vo veku 28-36 dní opúšťa hniezdo a má asi ...