Galéria zoo

thumbnail

Bažant Edwardsov

Bažant Edwardsov patrí medzi najvzácnejšie bažanty, v prírode je pravdepodobne už vyhubený. Obýval tropické horské lesy do výšky 600-900 m endemicky len v centrálnom a južnom Vietname. Od roku 2000 boli pozorované iba 2 jedince, od roku 2010 nenašli pátracie tímy žiadne vtáky. Pomenovaný bol po francúzskom zoológovi a paleontológovi Alphonovi Milnovi Edwardsovi, ktorý bol riaditeľom prírodovedného múzea v Paríži. Je jedným zo skupiny tzv. modrosfarbených bažantov. V dospelosti dorastá do dĺžky 58-65 cm. Samec je celý tmavomodrý, na krídlach so zeleným leskom. Na hlave má malý biely chocholček. Samica je nenápadne tmavohnedá. Žije monogamne a živí sa predovšetkým bobuľami a semenami ...