Viete, prečo má zebra pruhy?
Úvod » Viete, prečo má zebra pruhy?

Je zebra bielo-čierna alebo čierno-biela? To asi najčastejšia otázka, akú nám v zoologickej záhrade kladú nielen deti, ale aj dospelí. Rovnako často sa nás ľudia pýtajú, prečo je vlastne zebra pruhovaná. Vysvetlení je niekoľko.

Asi najčastejšia verzia, ktorú pozná aj väčšina ľudí je, že pruhované zebry keď sú spolu v jednej skupine tak splynú, a predátor (napríklad lev), potom nevie rozoznať kde končí jedna zebra a kde začína druhá. Toto má slúžiť na to, aby bol nepriateľ zmätený, a zebry mali lepšiu šancu na útek pred nebezpečenstvom. Táto teória však úplne podložená nie je, nakoľko levy (a napríklad aj hyeny) sú v love zebier pomerne úspešné.

Druhým častým vysvetlením je, že kombinácia bielych a čiernych pruhov pomáha zebre s termoreguláciou – teda s udržiavaním teploty tela. Tým, že sa na tele striedajú, majú vyvažovať pomer prijatého a odovzdaného tepla, pretože biela a čierna farba inak absorbujú teplo, teda aj vlnenie vzduchu nad jednotlivými pásmi je rôzne, a práve to má zebre pomôcť.

Rovnako sa už dávnejšie objavila myšlienka, že zebry sa takto chránia proti hmyzu. Potvrdzuje to aj štúdia, ktorú publikovali vedci začiatkom roka 2019, a podľa ktorej zebrie pruhy sú skvelým prírodným „repelentom“ proti bodavému hmyzu. Vyzerá to tak, že hmyzu striedanie pruhov vadí a horšie sa pri ňom orientujú – vedci zaznamenali menej prisadnutí a tiež si všimli, že hmyz do zebier často narazí. A ako to skúmali? Najskôr pozorovali skupinu zebier a skupinu koní chovaných v ľudskej opatere a značili si, koľko otravného hmyzu pristane na zebrách a koľko na koňoch. Potom sa zamerali na samotné kone. Skupine koní dali špeciálne deky – so zebrím vzorom a ďalšej skupine jednofarebné deky (biele alebo čierne). Na takto „zebrovaných“ koňoch muchy pristávali menej, hoci ich okolo lietalo rovnako veľa, ako okolo koní s jednofarebnými dekami.

Pozorovať zebry nemusia len vedci, môžete tak urobiť aj vy – a to priamo v našej zoologickej záhrade. Keď sa vyberiete do „hornej“ časti našej zoo, nájdete tu skupinu zebier Hartmannovej, kde je aj minuloročné mláďa. Sledovať jeho hry stojí za to.

Ps: a ako je to s tou čierno-bielou alebo bielo-čiernou? Podľa vedcov sú zebry čierne, avšak kožné bunky, ktoré produkujú melaním (čierny pigment) sú roztrúsené vo vrchnej vrstve kože nerovnomerne, čo má za následok vznik bielych miest – pruhov.

Simona Kubičková

Zdroj a foto: sciencedaily.com