Deň kazuára

 

25.7. 2019 sme pre našich návštevníkov pripravili Deň kazuára. A tak naši návštevníci mohli nielen obdivovať u nás chovaného kazuára veľkoprilbého (Casuarius casuarius), ale aj dozvedieť sa napríklad to, že farba jeho kože na hlave a krku sa mení podľa nálady a ak je rozrušený je omnoho výraznejšia, že samice dorastajú do výšky 1,7 m a môžu vážiť aj 70 kg. Tiež, že prsty ich nôh sú vybavené silnými nechtovitými pazúrmi, vďaka čomu je nebezpečným protivníkom a dokáže sa pomocou svojho predĺženého pazúra na vnútornom prste výborne brániť. Ak sa cíti v ohrození, dokáže človeka úderom svojho dlhého pazúra dokonca i zabiť. Prezradili sme im, že jedinci si udržujú teritóriá o rozlohe 1 – 5 štvorcových km a keďže žijú samotárskym životom, samci a samice sa stretávajú iba v období párenia. Zaujímavosťou je, že samice sa pária s viacerými samcami, po znáške hniezdo opúšťajú a úlohou samcov je následne vajcia vysedieť a po vyliahnutí sa postarať o mláďatá, ktoré s nimi zostávajú až po dobu 9 mesiacov. Tie sú spočiatku nenápadnej sivej farby, ich lesklé čierne perie im narastie až vo veku 1 roka. Primárnym problémom znižovania stavu populácie kazuárov vo voľnej prírode je strata a fragmentácia ich prirodzeného prostredia. Viac ako 80% prostredia ich prirodzeného výskytu ako sú mokré tropické pobrežné nížiny v Austrálii boli zničené. Vedci predpokladali, že v roku 2002 bola približná populácia dospelých jedincov v Austrálii o počte menej ako 2500 jedincov.

Podujatia Deň kazuára sa zúčastnilo 2565 návštevníkov.