Krásny a nebezpečný. Zoznámte sa s kazuárom

thumbnail

Mohlo sa stať, že ste si ho ani nevšimli. Reč je o impozantnom obyvateľovi našej zoo – kazuárovi veľkoprilbom. Jeho výbeh sa nachádza po ľavej strane pred klenbou, ktorou sa prechádza k Viváriu. Tam si väčšinou nenápadne hrdo vykračuje buď samec, alebo o čosi menšia samica. Keď vyjdete po cestičke miernym briežkom, aby ste sa na nich pozreli, určite neoľutujete.

Tento veľký nelietavý vták obýva husté tropické dažďové lesy na Novej Guinei a na severe Austrálie. Do očí vám okamžite udrie jeho kostená prilbica (odtiaľ aj názov veľkoprilbý) a pestrofarebná koža na hlave, krku a kožných záhyboch na krku. Zaujímavé je, že presná funkcia jeho „prilby“ nie je známa. Podľa vedcov môže ísť o znak dominancie či veku – raste s vekom, našli sa aj názory, že pomáha počuť nízke vibračné zvuky vydávané inými kazuármi, alebo že ide o ochranu hlavy, keď sa kazuár prediera hustým porastom.

Kazuár môže byť vysoký až 170 cm, a vážiť do 65 kg. Má zavalitú postavu a silné nohy, na ktorých majú veľmi ostrý pazúr. Ich kopnutie môže byť preto pre človeka smrteľne nebezpečné.

Napriek strašidelnej povesti ide o pomerne plachého vtáka. Žije skryto a samotársky, výnimkou je obdobie hniezdenia. Jeho teritórium môže byť veľké až 5 km². Pred párením vydáva samec hlboké dunivé zvuky, ktorými láka samicu. Kazuár si pochutná predovšetkým na ovocných plodoch, jedálniček si spestrí hmyzom, drobnými stavovcami či zdochlinami.

Kazuára veľkoprilbého v našej zoo chováme od roku 1999. Samec, ktorého tu máme je historicky prvým úspešne odchovaným mláďaťom kazuára v českých a slovenských zoo, a pochádza zo Zoo Praha. Samica k nám prišla ku koncu roka 2017 belgickej Zoo Planckendael.

V prírode kazuárov ohrozuje hlavne ničenie životného prostredia a lov domácim obyvateľstvom, preto kazuár patrí podľa IUCN do kategórie zraniteľných druhov.

Simona Kubičková                                  

Foto: Simona Kubičková