Orangutan Kiran odcestoval do nového domova

thumbnail

V utorok 12.11.2019 v skorých ranných hodinách odcestoval náš mladý samec orangutana bornejského Kiran z Národnej zoo Bojnice. Jeho novým domovom sa stane ruská  Zoo Rostov on Don.

Desaťročný samec Kiran je prvým odchovom orangutana bornejského  (Pongo pygmaeus) na Slovensku. Narodil sa 18.5.2009 v Národnej zoo Bojnice samcovi Jagovi a samici Nange.

Na základe odporúčania koordinátora záchranného programu EEP pre orangutana bornejského  deväťročný samec Kiran opustil 12.11.2019 Národnú zoo Bojnice. Jeho novým domovom bude ruská  Zoo Rostov on Don, kde by ho mal čakať –  Cezar, samec, ktorý sa narodil  27.11.2010 v ruskej Zoo Moscow.

Zoo Rostov on Don mala s chovom orangutana sumatrianskeho skúsenosti už v minulosti, napriek tomu ich chov pred niekoľkými rokmi ukončili z dôvodu rekonštrukcie budovy, ktorá bude slúžiť ako nový chovný pavilón pre chov orangutana bornejského. Chovnú skupinu Zoo Rostov on Don, ktorá bude obývať tento novo zrekonštruovaný pavilón, v ktorom vytvárajú bakalársku skupinu mladých samcov, do ktorej bude patriť aj náš samec Kiran. Veríme, že v budúcnosti sa Zoo Rostov on Don podarí získať aj samicu, s ktorou vytvorí chovný pár.

Odchov orangutana bornejského sa po prvýkrát v histórií zoologických záhrad podaril v americkom San Diegu v roku 1955, v Európe bol prvý úspešný odchov zaznamenaný o šesť rokov neskôr v londýnskej zoo. Národná zoo Bojnice chovala tento druh prvýkrát v rokoch 1993-96, história súčasného chovu sa začala písať v roku 2002. O sedem rokov neskôr sa tu podaril na Slovensku prvý odchov, ktorým bol práve Kiran.

Ohrozenie a početnosť: Orangutany sa vyskytujú iba na ostrovoch Borneo a Sumatra. Patria medzi  najohrozenejšie druhov primátov na našej planéte. Ich populáciu ohrozuje ich intenzívne odlesňovanie a ilegálny odchyt mláďat. Nedávne štúdie  preukázali, že populácia, (tvoria ju 4 poddruhy) orangutana bornejského (Pongo pygmaeus) vo voľnej prírode pozostáva len z asi 54 000 jedincov. „Orang Utan“ znamená v malajčine „lesný človek“. Orangutany pohlavne dospievajú vo veku 7 až 10 rokov, v prírode sa môžu dožiť 40, v ľudskej opatere až 60 rokov.