Krakľa belasá

Krakľa belasá

Krakľa Belasá (Coracias garrulus, Blauracke, European Roller, Сизоворонка,  蓝胸佛法僧)

Tríeda : Vtáky (Class : Birds)

Rad : Krakle (Order : Rollers)

Čeľaď : Krakľovité (Family : Rollers)

Biotop : Teplé slnečné nížiny, suché lesnaté savany (Habitat : Warm sunny lowlands, dry wooded savannas)

Dožívanie : 10 Rokov (Living: 10 Years)

Váha : Samec 127 – 160 g, Samička 130 – 154 g (Weight : Male 127 – 160 g, Female 130 – 154 g)

Potrava : Jašterice, bezstavovce (Food : Lizards, invertebrates)

Dĺžka : 31 – 32 cm (Height : 31 – 32 cm)

Vedeli ste, že…
Krakľa belasá v rámci svojej migrácie medzi kontninentmi prekonáva obrovské vzdialenosti (až 10 000 km).

Did you know…
During its migration period between continents, it accomplishes long distances (up to 10,000 km).

Hoko prilbatý

Hoko prilbatý

Holub prilbatý

(Pauxi pauxi pauxi, Helmhokko, Helmeted Curassow,  Шлемоносный кракс, 盔凤冠雉)

Tríeda : Vtáky (Class : Birds)

Rad : Hrabovce (Order : Gallinaceous birds)

Čeľaď : Hokovité (Family : Curassows)

Biotop : Horské lesy na strmých svahoch (Habitat : Mountain forests on steep slopes)

Dožívanie : 24 Rokov (Living: 24 Years)

Váha : Samec 3600 g, Samička 2650 g (Weight : Male 3600 g, Female 2650 g)

Potrava : Ovocie, semená, trávy (Food : Fruits, seeds, grasses)

Dĺžka : 85 – 92 cm (Height : 85 – 92 cm)

Vedeli ste, že…
Tento veľký a nezvyčajne vyzerajúci vták bol nazvaný podľa bizarnej modro-sivej prilby na čele.

Did you know…
This big and unusually looking bird was named after the bizarre blue-grey “helmet” on its forehead.

Frankolín žltokrký

Frankolín žltokrký

Frankolín žltokrký

(Francolinus leucoscepus, Gelbkehlfrankolin, Yellow-necked Spurfowl, Желтогорлый турач, 黄颈鹧鸪)

Tríeda : Vtáky (Class : Birds)

Rad : Hrabovce (Order : Gallinaceous birds)

Čeľaď : Bažantovité (Family : Pheasants)

Biotop : Otvorené pastviny, ľahké tŕnie, kroviny (Habitat : Open grasslands, light thornbush, scrubs)

Dožívanie : 10 Rokov (Living: 10 Years)

Váha : 400 – 896 g (Weight : 400 – 896 g)

Potrava : Hľuzy, plody, ovocia, semená, trávy (Food : Tubers, fruits, seeds, grasses)

Dĺžka : 33 – 36 cm (Height : 33 – 36 cm)

Vedeli ste, že…
Je to veľký frankolín, ktorý má oranžovo-červenú holú kožu
okolo očí a na krku žltú.

Did you know…
It is a big francolin with an orange-red bare skin around the eyes and the neck is yellow.

Frankolíny sú hrabavé vtáky z príbuzenstva bažantov. Podstatná väčšina zo 40 dnes známych druhov žije v rôznych typoch biotopov v subsaharskej Afrike. Pôvodne ich klasifikovali do jediného spoločného rodu Francolinus. Podľa nového taxonomického návrhu sú rozlíšené štyri africké (Dendroperdix, Peliperdix, Pternistis, Scleroptila) a jediný ázijský rod (Francolinus). Frankolín žltokrký obýva vo východnej Afrike suché oblasti krovinatých a stromových saván, okraje lesov a okolia vodných tokov do nadmorskej výšky 2400 m. Areál výskytu zahŕňa severnú Tanzániu, veľkú časť Kene a Etiópie, Somálsko, juhozápadnú časť Južného Sudánu, Džibutsko a Eritreu. Jeho najnápadnejším znakom je žlto sfarbená holá koža na krku, ktorá na hrdle prechádza do oranžových odtieňov. Ostatná časť kože na tvári je kontrastne červená. Sfarbenie peria má prevažne sivohnedú až tmavohnedú farbu, na prednej strane a chrbte so svetlými pásikmi a škvrnami. Zobák a nohy sú väčšinou tmavosivé alebo čierne. Samec dosahuje veľkosť 35-40 cm, samica 33-36 cm. Hmotnosť je 550-920 g (samec) a 400-650 g (samica).

Tento frankolín žije v pároch alebo malých skupinkách. Aktívny je pred východom slnka a za súmraku, horúce dni trávi v tieni kríkov. S obľubou vyhľadáva kríky a stromy rodu Commiphora pri prašných cestách a v blízkosti termitísk. Často rozhrabáva pôdu a trus kopytníkov. Zbiera korienky, semená, bobule, výhonky, listy a rôzne drobné bezstavovce. Je veľmi ostražitý, pri vyplašení uniká so zdvihnutou hlavou a rýchlym behom do vegetácie. Let používa málokedy. Tokajúce samce je celkom bežné vidieť na vrcholkoch termitísk alebo na veľkých kameňoch, odkiaľ vydávajú nápadne hlasité zvuky. Samice znášajú v priemere 5 vajec, ktoré zahrievajú 18-20 dní. V niektorých oblastiach bol tento druh pozorovaný v spoločnosti s inými druhmi frankolínov, a napr. v kenskej rezervácií Samburu pravidelne s perličkami supími (Acryllium vulturinum). Nepatrí medzi ohrozené druhy, najbežnejší je hlavne v severnej Keni. V európskych zoologických záhradách býva chovaný skôr zriedka. Naše vtáky sme získali v roku 2011 z pražskej zoo.

Emu hnedý

Emu hnedý

Emu hnedý

(Dromaius novaehollandiae, Emu, Emu, З  Эму,  鸸鹋)

Tríeda : Vtáky (Class : Birds)

Rad : Kazuáre (Order : Cassowaries)

Čeľaď : Emuovité (Family : Emus)

Biotop : Lesy, kroviny, otvorené krajiny (Habitat : Woodlands, scrub, open country)

Dožívanie : 10 Rokov (Living: 10 Years)

Váha : 30 – 55 kg (Weight :30 – 55 kg)

Potrava : Ovocie, tráva, hmyz, pavúky (Food : Fruits, grasses, insects, spiders)

Dĺžka : 150 – 190 cm (Height : 150 – 190 cm)

Vedeli ste, že…
Nelietavý emu je jeden z najväčších vtákov sveta.

Did you know…
The flightless Emu is one of the world’s largest birds.

Emu je veľký nelietavý vták s hmotnosťou do 30-55 kg. Po pštrosovi je druhým najväčším bežcom. V Austrálii, kde je erbovým vtákom, početne obýva suché krovinaté stepi, okraje hustých lesov, eukalyptové háje a pobrežné oblasti. Väčšinou žije v pároch alebo spoločensky v malých skupinách. Zbiera predovšetkým plody a semená, ďalej sa živí aj kvetmi a drobnými bezstavovcami. Počas hniezdenia znáša samica do hniezda 5-15 tmavozelených vajec, každé o hmotnosti okolo 600g.

Samec zahrieva znášku 54-57 dní a následne vychováva mláďatá do veku 8 týždňov. V tomto období je veľmi agresívny. Mláďatá sú do dvoch rokov pásikavé.Početnosť emu v prírode je v súčasnosti odhadovaná na okolo 500 tisíc exemplárov. Naša zoo dosahovala hlavne v šesťdesiatych až osemdesiatych rokoch 20. storočia vynikajúce výsledky v odchove emu hnedých. Počtom odchovaných mláďat patríme medzi najúspešnejších chovateľov tohto druhu v Európe.

Eklektus rôznofarebný

Eklektus rôznofarebný

Eklektus rôznofarebný

(Eclectus roratus solomonensis, Edelpapagei, Eclectus Parrot, Благородный зелёно, 栗背地鸫)

Tríeda : Vtáky (Class : Birds)

Rad : Papagáje (Order : Parrots)

Čeľaď : Papagájovité (Family : True parrots)

Biotop : Tropické daždové lesy, monzúnové lesy (Habitat : Tropical rainforests, monsoon forests)

Dožívanie : 50 Rokov (Living: 50 Years)

Váha : Samec 325 – 425 g, Samička 390 – 425 g (Weight : Male 325 – 425 g, Female 390 – 425 g)

Potrava : Orechy, ovocie, bobule, kvety, nektár (Food : Nuts, fruits, berries, flowers, nectar)

Dĺžka : 33 – 35 cm (Height : 33 – 35 cm)

Vedeli ste, že…
Prevažne zeleno sfarbený samec sa dá jednoducho rozoznať od samičky, ktorá je červeno-modrá. Na rozdiel od mnohých iných veľkých papagájov, majú mazové žľazy. Preto neprodukujú žiadny prach na údržbu peria.

Did you know…
Mostly green-colored male can be easily recognized from a red-blue female. Unlike many other large parrots, they have sebaceous glands. Therefore they do not produce any dust for maintenance of the feathers.