Marabu africký

Marabu africký

Marabu Africký (Leptoptilos crumenifer, Afrikanischer, Marabu Marabou Stork, Африканский марабу, 非洲秃鹳)

Tríeda : Vtáky (Class : Birds)

Rad :  (Order : Storks)

Čeľaď : Bociany (Family : Storks)

Biotop : Bocianovité (Habitat : Dry savana, swamps)

Dožívanie : 41 Rokov (Living: 41 Years)

Váha : 4 – 9 kg (Weight : 4 – 9 kg)

Potrava : Zdochliny, Žaby, Plazy, Vtáky (Food : Carrions, Frogs, Reptiles, Birds)

Dĺžka : 115 – 152 cm (Height : 115 – 152 cm)

Vedeli ste, že…
Správa sa viac ako sup, než bocian, pretože ako dokonalý zdochlinožravec požiera všetky uhynuté zvieratá, ktoré nájde.

Did you know…
It behaves more like a vulture than a stork, because as a perfect carrion eater it consumes all dead animals it finds.

Majna Rothschildova

Majna Rothschildova

Majna Rothschildova (Leucopsar rothschildi, Balistar, Bali Myna,  Балийский скворец, 长冠八哥)

Tríeda : Vtáky (Class : Birds)

Rad : Spevavce (Order : Songbirds)

Čeľaď : Škorcovité (Family : Starlings)

Biotop : Otvorený les s trávou (Habitat : Open woodland with grass)

Dožívanie : 11 Rokov (Living: 11 Years)

Váha : 70 – 115 g (Weight : 70 – 115 g)

Potrava : Semená, Ovocie, Hmyz (Food : Seeds, Fruits, Insects)

Dĺžka : 25 cm (Height : 25 cm)

Vedeli ste, že…
Je to národný vták ostrova Bali a je veľmi ohrozeným druhom.
V roku 2001 žilo vo voľnej prírode posledných 6 exemplárov.

Did you know…
It is the national bird of Bali and very endangered species. In 2001, there were only the last six birds in the wild.

Majna Rothschildova bola pre vedu opísaná iba v roku 1912 z indonézskeho ostrova Bali. Meno dostala podľa britského ornitológa lorda Rothschilda. Zoologická systematika ju radí medzi škorcovité (Sturnidae). Divá populácia nebola nikdy nijako početná, najviac ich prežíva na západe ostrova. Ku koncu tisícročia poklesol však ich stav na menej než 20 jedincov. Vďaka vývozom do Ameriky a Európy v 60. a 70. rokoch ich dnes žije v zoologických záhradách takmer 1000. Majna Rothschildova sa vyznačuje snehovobielym sfarbením tela, výnimkou sú čierne špičky krídel a modrá plôška kože okolo očí. Zobák je šedomodrý so žltou špičkou. Samec sa líši od samičky nápadnejšou chocholkou.

V prírode sa živia hmyzom a ovocím. Znáša 2 až 4 modrozelené vajcia. Po 13-16 dňoch sa narodia úplne neoperené mláďatá s uzavretými očami. Za15 až 25 dní opúšťajú hniezdo a rodičia ich ešte nejaký čas dokrmujú. Po mesiaci získajú šat dospelých. V podmienkach zoo sa môžu dožiť aj 20 rokov. Sú schopné imitovať ľudský hlas. Európsky záchranný program EEP vedie nemecká ZOO v Kolíne nad Rýnom. V súčasnej dobe prebiehajú prvé pokusy o návrat májn na ostrov Bali. S chovom sme začali v roku 2006, naše vtáky pochádzajú zo ZOO Praha.

Iné (nevhodné) meno: škorec biely (pozn. existuje okolo 20 druhov bielych škorcov)

Lori žltochrbtý

Lori žltochrbtý

Lori Žltochrbtý (Lorius garrulus, Prachtlori, Chattering Lory, Желтоспинный широкохвостый лори,  噪鹦鹉)

Tríeda : Vtáky (Class : Birds)

Rad : Papagáje (Order : Parrots)

Čeľaď : Papagájovité (Family : True parrots)

Biotop : Nížiny a kopce lesov, kokosové plantáže (Habitat : Lowland and hill forests coconut plantations)

Dožívanie : 28 – 32 Rokov (Living: 28 – 32 Years)

Váha : 180 – 250 g (Weight : 180 – 250 g)

Potrava : Nektár, Ovocie (Food : Nectar, Fruits)

Dĺžka : 30 cm (Height : 30 cm)

Vedeli ste, že…
Podobne ako v prípade mnohých jeho príbuzných, môžeme ho najčastejšie vidieť vysoko v korunách stromov. Časť roka žije v pároch, a po hniezdení sa mladé rodiny spájajú do väčších skupín.

Did you know…
Like many of his relatives, it can most often be seen high in tree crowns. Part of the year it lives in pairs, and after nesting young families join into larger groups.

Papagáje lori patria svojím zafarbením k najkrajším papagájom. Všetky druhy sa živia prevažne kvetným nektárom. Lori žltochrbtý obýva v troch poddruhoch (L. g. flavopalliatus, L. g. garrulus, L. g. morotaianus) indonézské ostrovy Halmahera, Weda, Morotai, Raobu, Batjan, Obi a mnohé ďalšie v súostroví Moluky. Jeho prirodzeným prostredím sú primárne tropické lesy, v horských oblastiach do nadmorskej výšky 1050 m. Príležitostne sa objavuje na kokosových plantážach. Tento mimoriadne atraktívny a pestro sfarbený papagáj dorastá do dĺžky 28-31 cm a hmotnosti 180-250 g. Vyznačuje sa nápadne červeno sfarbeným telom, olivovo zelenými krídlami so žltými oblúkmi a čiernymi končekmi, a zelenými nohami. Na chrbte má charakteristickú žltú škvrnu.

Poddruh chovaný v našej zoo má najintenzívnejšie žlté sfarbenie na chrbte a krídlach. Ozýva sa veľmi hlasným spevom. Po väčšinu roka žije v pároch alebo v rodinných skupinkách. Živí sa nektárom, peľom, mäkkým ovocím, semienkami a drobným hmyzom. Hniezdi v stromových dutinách vo výške 20-25 m nad zemou. Obdobie hniezdenia trvá od júna až do novembra, rodičovský pár vychováva najčastejšie 2 mláďatá. Lori žltochrbtý bol ešte nedávno na viacerých ostrovoch veľmi početný. Dnes je vážne ohrozený ničením pôvodných biotopov a nelegálnym obchodovaním. IUCN ho klasifikuje do kategórie vzácnych taxónov (VU). V roku 1991 bolo odchytených z prírody údajne viac ako 9600 jedincov. In situ populácia za posledné roky dramaticky poklesla. Stále populácie sú už len v oblasti Lalobata a Ake Tajawe na ostrove Halmahera, tieto lesy sa plánujú povýšiť na status Národného parku. V zajatí patrí k náročnejším chovancom, dožíva sa 25 rokov. Viedenská zoologická záhrada bola prvou na svete, v ktorej rozmnožili tento druh v roku 1931. V súkromných chovoch bol úspešný odchov zaznamenaný ešte skôr (r.1913 v Anglicku). Európsku plemennú knihu monitoruje Zoo Chester v Anglicku. Tieto papagáje chováme od roku 1992.

Lori fialovolíci

Lori fialovolíci

Lori Fialovolíci (Psitteuteles goldiei, Veilchenlori, Goldie’s Lorikeet, Лорикет Гольди, 戈氏鹦鹉)

Tríeda : Vtáky (Class : Birds)

Rad : Papagáje (Order : Parrots)

Čeľaď : Papagájovité (Family : True parrots)

Biotop : Tropické horské lesy (Habitat : Tropical mountain forests)

Dožívanie : 28 Rokov (Living: 28 Years)

Váha : 45 – 61 g (Weight : 45 – 61 g)

Potrava : Kvety, Nektár a ovocné plody (Food : Flowers, nectar and fruit crops)

Dĺžka : 19 cm (Height : 19 cm)

Vedeli ste, že…)
Tento malý druh papagája dostal svoje vedecké pomenovanie
na počesť škótskeho cestovateľa Andrewa Goldieho.

Did you know…
The scientific name of this small species of parrot was given in honour of Scottish traveller Andrew Goldie.

Ležiak úhorový

Ležiak úhorový

Ležiak úhorový (Burhinus oedicnemus oedicnemus, Europäischer Triel, European Thick-knee, Авдотка, 石鸻)

Tríeda : Vtáky (Class : Birds)

Rad : Bahniaky (Order : Shorebirds)

Čeľaď : Ležiakovité (Family : Stone-cirlews)

Biotop : Polosuché, suché a stepné oblasti (Habitat : Semi-arid, arid and seppe coastal dunes)

Dožívanie : 18 Rokov (Living: 18 Years)

Váha : 290 – 535 g (Weight : 290 – 535 g)

Potrava : Bezstavovce, Semená, hmyz, malé stavovce (Food : Inverebrates, seeds, insects, small vertebrates)

Dĺžka : 40 – 44 cm (Height : 40 – 44 cm)

Vedeli ste, že…
Zrejme jeden z prvých druhov, ktorý zaplatil za zintenzívnenie
poľnohospodárstva na Slovensku, zničenie úhorov a pastvín. Vidieť ho na Slovensku je vecou veľkého šťastia.

Did you know…
Probably one of the first species that paid for the intensification of agriculture, the destruction of eels and pastures. It is a matter of great luck to see it in
Slovakia.