máj 29, 2020

Sojkovec Čiernohrdlý ( Dryonastes chinensis, Weißohrhäherling, Black-throated Laughingthrush, Белоухая кустарница, 黑喉噪鹏 )
Trieda : Vtáky (Class : Birds)
Rad : Spevavce (Order : Songbirds )
Čeľaď : Sojkovcovité (Family : Laughingthrushes )
Biotop : Ihličnaté, Zmiešané a listnaté lesy (Habitat : Evergreen, Mixed and decidous forests )
Dožívanie : 10 – 15 rokov (Living : 10 – 15 years)
Váha : 64 – 113 g (Weight : 64 – 113 g)
Potrava : Hmyz, Rastliny, Semená (Food : Insects, Plants, Seeds )
Výška : 23 – 30 cm (Height : 23 – 30 cm)
Vedeli ste, že…
Hniezdo má vyrobené z kúskov ratanu, bambusu a iných listov lemované jemnými a hrubými koreňmi, ktoré sa obvykle nachádzajú v blízkosti zeme.
Did you know…
Its nest is made of pieces of rattan. bamboo and other leaves lined with fine and coarse roots usually found near the ground.
máj 29, 2020

Perlička Supia ( Acryllium vulturinum, Geierperlhuhn, Vulturine Guineafowl, Грифовая цесарка, 鷲珠鸡 )
Trieda : Vtáky (Class : Birds)
Rad : Hrabovce (Order : Gallinaceous birds )
Čeľaď : Perličkovité (Family : Guineafowls )
Biotop : Vyprahnuté a polosuché oblasti (Habitat : Arid and semi-arid areas )
Dožívanie : 15 rokov (Living : 15 years)
Váha : 1 – 1,6 kg (Weight : 1 – 1,6 kg)
Potrava : Semená, stonky tráv, Korene, Bobule, Plody (Food : Seeds, leaves of grasses, Roots, Berries, Fruits )
Výška : 60 – 72 cm (Height : 60 – 72 cm)
Vedeli ste, že…
Je to najväčší druh perličky s úžasným modrým sfarbením.
Did you know…
It is the largest species of guineafowls with the amazing blue coloration.
máj 29, 2020

Nandu Pampový ( Rhea americana, Nandu, Greater Rhea, Обыкновенный нанду, 大美洲鸵 )
Trieda : Vtáky (Class : Birds)
Rad : Nandu (Order : Rheas )
Čeľaď : Nanduovité (Family : Rheas )
Biotop : Pampy, Lesy, Mokrade (Habitat : Pampas, Forests, Wetlands )
Dožívanie : 15 – 20 rokov (Living : 15 – 20 years)
Váha : 20 – 25 kg (Weight : 20 – 25 kg)
Potrava : Ovocie, Tráva, Hmyz, Pavúky (Food : Fruits, Grasses, Insects, Spiders )
Výška : 127 – 140 cm (Height : 127 – 140 cm)
Vedeli ste, že…
O inkubáciu vajec a následnú výchovu pruhovaných mláďat sa stará výlučne samec. Nie je nezvyčajné vidieť samca aj s dvadsiatimi mláďatami.
Did you know…
The incubation of the eggs and the subsequent breeding of the broods is carried out exclusively by the male. It is not uncommon to see a male with twenty or more cubs.
Nandu pampový obýva rozsiahle trávnaté pampy a stepi v Južnej Amerike. Vyskytuje sa na veľkom areáli od severovýchodnej Brazílie až po centrálnu časť Argentíny. Dosahuje hmotnosť do 25 kg a výšku 1,7 m. Vyznačuje sa prevažne sivohnedým operením, na spodnej časti krku tmavohnedým až čiernym. Aj keď nie je schopný lietať, má veľmi dobre vyvinuté krídla. Podobne ako pštros a emu je výborným bežcom, pričom dokáže bežať rýchlosťou až 60 km/h. Vo výnimočných prípadoch dokáže aj plávať.
Žije v malých polygamných skupinách. Živí sa zelenými časťami rastlín, semenami, plodmi a drobnými živočíchmi. V čase hniezdenia samce bojujú o teritórium. Do jedného hniezda znáša obyčajne niekoľko samíc, úplná znáška tak môže mať 15-30 vajec. O inkubáciu vajec ako aj výchovu mláďat sa stará výlučne len samec. Nandu pampový je častým chovancom zoologických záhrad. Chladné európske podnebie znáša dobre a často sa bez problémov aj rozmnožuje. V našej zoo sa chová tento druh od roku 1958 a prvý úspešný odchov bol zaznamenaný v roku 1981. Dodnes (2012) tu bolo odchovaných celkom 67 mláďat.
máj 29, 2020

Modraňa strakovitá (Cyanopica cyanus, Azurelster, Azure-winged Magpie, Голубая сорока, 灰喜鹊)
Tríeda : Vtáky (Class : Birds)
Rad : Spevavce (Order : Songsbirds)
Čeľaď : Krkavcovité (Family : Crows)
Biotop : Húštiny, ovocné sady zmiešané lesy (Habitat : Thickets, Orchads, mixed forests)
Dožívanie : 15 Rokov (Living: 15 Years)
Váha : Samec 80 – 118 g, Samička 76 – 112 g (Weight : Male 80 – 118 g, Female 76 – 112 g)
Potrava : Hmyz, ovocie, orechy, zdochliny (Food : Insects, Fruits, nuts, carrions)
Dĺžka : 36 – 38 cm (Height : 36 – 38 cm)
Vedeli ste, že… Modrane strakovité vytvárajú kŕdle do 30 vtákov, ktoré môžu vzájomne spolupracovať pri výchove mláďat.
Did you know…
The Iberian magpies form flocks up to 30 birds that can cooperate in breeding of their broods.
máj 29, 2020

Medárik Modrolíci (Entomyzon cyanotis, Blauohr-Honigfresser, Blue-faced Honeyeater, Голуболицый медосос, 蓝脸吸蜜鸟)
Tríeda : Vtáky (Class : Birds)
Rad : Spevavce (Order : Songbirds)
Čeľaď : Medárikovité (Family : Honeyeaters)
Biotop : Suché a otvorené lesy (Habitat : Dry and open forests)
Dožívanie : 8 Rokov (Living: 8 Years)
Váha : Samec 80 – 130 g, Samička 83 – 114 g (Weight : Male 80 – 130 kg, Female 83 – 114 g)
Potrava : kvety, nektár, ovocie, jašterice, článkonožce (Food : Flowers, nectar, fruits, lizards, arthropods)
Dĺžka : 26 – 32 cm (Height : 26 – 32 cm)
Vedeli ste, že…
Prezývajú ho aj „banánový vták“, pretože je škodcom na banánových plántážach, kde silno poškodzuje zrelé ovocie.
Did you know…
It is also called ”banana bird” because it is a pest of banana plantations, where it badly damages ripe fruit.