Naša zoo má nový prírastok. Zoznámte sa so Semou

Naša zoo má nový prírastok. Zoznámte sa so Semou

V novembri tohto roka sa v Národnej zoologickej záhrade Bojnice narodilo mláďa dikdika Kirkovho. Ide o samičku, ktorá dostala meno Sema.

Dikdik Kirkov – Sema. Zdroj: Nzoo Bojnice

Mláďa sa narodilo 20. novembra matke Sable. Pôrod bol bez komplikácií. Matka sa o mláďa príkladne stará a malá Sema sa má k svetu. Vzhľadom k chladnému počasiu sú dikdiky zazimované a momentálne ich návštevníci neuvidia.

Dikdik Kirkov – Sema. Zdroj: Nzoo Bojnice

Dikdiky Kirkov patrí medzi najmenšie antilopy sveta. Vo voľnej prírode sa vyskytuje v polopúštnych a suchých savanách východnej a juhozápadnej Afriky. Bojnická zoo chová tento druh od roku 2005.

Sema s mamou Sable. Zdroj: Nzoo Bojnice

Toto sú naše malé fešandy – Fabunni a Efia

Toto sú naše malé fešandy – Fabunni a Efia

Koniec februára a začiatok marca bol pre Národnú zoologickú záhradu Bojnice poriadne rušný. S odstupom niekoľkých dní sa totiž narodili dve mláďatá antilopy vranej.  Obe samičky sú čulé a majú sa k svetu.

Fabunni s mamou. Nzoo Bojnice sa teší z nových prírastkov. Foto: Nzoo Bojnice

Ako prvá sa 24. februára 2023 narodila Fabunni. O pár dní neskôr 7. marca sa potom uskutočnil aj druhý pôrod a svetlo uzrela malá Efia. Obe mláďatá sú v dobrej kondícii. Gravidita i oba pôrody boli bez komplikácií.

Ošetrovateľka Vladimíra Wurschnerová.

O antilopy vrané sa stará aj ošetrovateľka Vladimíra Wurschnerová, ktorá pri kopytníkoch pracuje už 34 rokov. S antilopami vranými je tak od začiatku ich príchodu do bojnickej zoo. „Chodila som zbierať rady do iných zoologických záhrad od ošetrovateľov. Môžete si totiž niečo prečítať, ale dôležitá je prax a potrebujete aj rady od skúsenejších,“ zaspomínala si ošetrovateľka. Momentálne jej robia radosť dve nové samičky antilopy vranej, ktorým sa zatiaľ darí veľmi dobre a ich mamy si ich aj poriadne strážia.

Antilopa vraná patrí k najimpozantnejším africkým antilopám. Vo voľnej prírode sa vie agresívne brániť voči predátorom, neraz zaženie aj leva.  Obýva lesnaté a krovinaté savany južnej a východnej Afriky. V kohútiku meria 120 až 140 cm a váži až 200 až 270 kg. Samce sú na rozdiel od samíc väčšie a čierno sfarbené. Samice sú menšie a svetlejšie, obvykle hnedé až tmavohnedé. Obe pohlavia majú charakteristické biele brucho a masku na tvári. Ich krky a časti chrbta zdobí hriva, preto majú staršie meno hrivnatce. Oblúkovito zahnuté rohy majú obe pohlavia, u samcov sú výrazne väčšie. Dožívajú sa 18 rokov.